26 juni 2013

8 tips om hur du hanterar negativa människor

8 tips om hur du hanterar negativa människor

Gnällspikar och negativa människor är som svarta hål som suger ur dig din energi. Idag ska du få några konkreta tips om hur du kan hantera dem.

Men (och det här är ganska läskigt) många människor vet inte ens om att de har negativa människor omkring sig. De är så vana. 


Här är en test. Känner du så här när du umgås med en viss person:
• Du har en känsla av att du när som helst kan bli verbalt attackerad
• Du blir osäker, spänd eller på din vakt
• Du kan knappt vänta innan du får gå därifrån
• Du tappar energi och blir negativ själv

Om du känner så här är det sannolikt att du har med en negativ person att göra. Så hur hanterar du det?


8 tips om hur du hanterar negativa människor

1. Undvik dem om du kan.
Ja, så enkelt är det.

2. Varför är han/hon så negativ?
Vet du varför personen är så negativt. Hatar han/hon sitt jobb , känner sig frustrerad och fångad i sitt liv. Eller har personen ett dåligt självförtroende som gör att han/hon bara känner sig stark genom att såra andra. Om du förstår varför personen är så konstig är det lättare att hantera situationer.

3. Förvandla dig själv till Teflon.
Le bara och låt det negativa inte fastna på dig. Säg inget och blanda dig inte i saken. Lämna rummet om du kan. Den negativa personen vill ha en reaktion från dig. Det är vad som ger honom/henne näring. Om du låter dig fångas av dem tar de snart din goda energi ifrån dig.

4. Säg ”Berätta något bra”.
Direkt när de kommit med en lång gnällharang, kontra med ”berätta något bra”. En del personer har inte ens märkt hur negativa de blivit. Det har bara blivit en livsstil. Genom att bli påminda kanske de inser att de har blivit något de inte vill vara. Eller så bestämmer de sig för att det inte är värt att komma till dig med sina klagovisor eftersom du alltid ber dem att tänka på något positivt.

5. Bli lite självkritisk.
Negativa människor vill ha en reaktion från dig. Om de har lärt sig att det enda sättet att få det är med gnäll, så är det gnäll du får. Lyssnar du på andra?

6. Sluta dela med dig om du ändå vet vad du får.
Det finns människor som älskar att döda andras idéer. Tänk efter om du har en eller flera sådana runt omkring dig och sluta dela med dig av dina tankar. Se till att sätta igång saker innan någon hinner förstöra dem.

7. Sluta hjälpa till om det ändå inte blir bättre.
En del personer häller sin skit över andra och går iväg nöjda och lättade. Personen som tagit emot skoporna bär nu omkring på något som inte är hans/hennes. Sluta omedelbart att bli en avlastningsplats för andras problem. Det är inte ditt jobb och dessutom har du egna saker att hantera.

8. Fokusera på din egen glädje och energi.
Vårda och ta hand om dina idéer, leta efter positiva människor med samma energi som du har och fasa försiktigt ut de människor som egentligen bara stjäl din tid, energi och lust. Låt inte gnällspikarna förstöra din dag. Det är en order :-)